Masacrarea OUG 109/2011 și supraimpozitul pe gaze, reclamate la Curtea Constituțională

Liberalii au depus, miercuri, la Curtea Constituţională a României sesizări de neconstituţionalitate privind modificările aduse la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, dar și la legea privind supraimpozitarea producătorilor de gaze naturale.

În ceea ce priveşte modificările aduse OUG 109/2011, deputaţii liberali au sesizat numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare şi adoptare a proiectului de lege, precum şi instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constitutional, potrivit unui comunicat al partidului.

În cazul legii de adoptare a Ordonanţei Guvernului 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, liberalii au constatat o reglementare vădit discriminatorie, de natură a genera o supraimpozitare a producătorilor şi distribuitorilor de gaze naturale în raport cu celelalte categorii de contribuabili.

Liber la căpușarea companiilor

Parlamentul a aprobat recent o serie de amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conținut si făcând-o inaplicabilă.

Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase companii din energie: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet, SAPE, CN a Uraniului, Oil Terminal, Transgaz, Transelectrica și filialele acesteia.

Suprataxe pentru producători, nu și pentru importatori

Prin legea de adoptare a OUG 7/2013, parlamentarii au instituit un impozit de 60% pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor naturale de către producătorii locali la un preț de 85 lei/MWh sau de 80% pe pe diferența dintre 85 lei/MWh și prețul practicat.

Acest lucru este perceput ca o discriminare de către producători, în contextul în care importatorii nu vor fi taxați la fel. Oricum, orice fel de taxă se va regăsi tot în factura consumatorilor.