Ministrul delegat pentru Energie a discutat cu omologul său din Ungaria despre colaborarea în domeniul energetic

constantin_nita_foto_silviu_filipMinistrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a discutat cu omologul său din Ungaria, Pal Kovacs, despre proiectele de interes comun din domeniul energiei, precum Tarniţa-Lăpuşteşti, interconectarea reţelelor de gaze şi energie electrică, proiectele strategice pentru asigurarea securităţii energetice – AGRI şi Nabucco, informează un comunicat al Ministerului Economiei remis, vineri, AGERPRES.

Cele două părţi şi-au reafirmat angajamentul faţă de implicarea în dezvoltarea proiectelor Nabucco şi AGRI, menţionându-se importanţa interconexiunilor la nivel regional. Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti a fost unul dintre punctele de interes aflate pe agenda discuţiilor, datorită importanţei strategice, pe termen mediu şi lung, pe care o poate avea implementarea acestuia. De asemenea, discuţiile au vizat oportunităţile de colaborare în domeniul energetic privind dezvoltarea unei pieţe regionale de energie; interconectarea pieţei energiei electrice româneşti la piaţa HU-SK-CZ; privatizările din sectorul energetic din România.

Întâlnirea cu ministrul de stat pentru Energie, Pal Kovacs, s-a axat pe consolidarea relaţiei dintre cele două state în vederea dezvoltării unui pol energetic în regiune. În cadrul discuţiilor, ministrul Pal Kovacs a prezentat priorităţile Guvernului ungar în domeniul energiei, menţionând importanţa colaborării dintre ţările din regiune.

‘Consolidarea relaţiilor dintre România şi Ungaria, în special în domeniul energetic, va contribui la dezvoltarea ambelor state, permiţându-ne să valorificăm oportunităţile din acest domeniu. Există proiecte de interes comun, cu importanţă strategică la nivel regional şi local, şi intenţionăm să avem o colaborare dinamică, astfel încât să ne atingem obiectivele privind independenţa energetică şi dezvoltarea unei pieţe de referinţă în această regiune a Europei, din punctul de vedere al vânzării şi cumpărării de energie. Pentru continuarea discuţiilor privind colaborarea dintre România şi Ungaria, i-am adresat omologului meu o invitaţie la Bucureşti’, a declarat Constantin Niţă.

În cadrul vizitei de lucru, au mai fost programate întâlniri cu reprezentanţii celor mai importante companii de profil din Ungaria – MVM Group şi MOL Group.

Constantin Niţă a efectuat o vizită oficială în Republica Ungară, în perioada 27-29 martie, la invitaţia ministrului de stat pentru Energie, Pal Kovacs. Din delegaţia română au făcut parte Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica; Ioan Rusu, director general Transgaz; Mirela Săndulescu, şef Birou Strategie Cooperare OPCOM.

Sursa articol AGERPRES