Ministrul turc al Energiei: TANAP va intra în teste la finele acestui an

Probele la gazoductul TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) vor începe la finele lui 2017, a declarat astăzi ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Berat Albayrak.

El a precizat că la sfârșitul acestui an vor fi transportate și primele volume de gaz natural prin conductă pentru teste. El a adăugat că TANAP este unul dintre cele mai importante proiecte pentru Turcia, scrie publicația media azeră Trend News Agency.

Gazoductul TANAP vizează transportul gazelor de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaijan până la granița vestică a Turciei. Gazele vor fi livrate în Turcia în 2018 și după finalizarea conductei TAP (Trans Adriatic Pipeline) gazul va fi livrat în Europala începutul lui 2020.

Lungimea TANAP este de 1.850 de kilometric și va avea o capacitate inițială de 16 miliarde metri cubi. Circa 6 miliarde metri cubi sunt destinate pieței turce, iar volumul rămas – Europei. Costul total al proiectului este de circa 8,5 miliarde dolari.

În urmă cu două săptămâni, consiliul director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a aprobat un împrumut de 500 de milioane de dolari pentru proiectul gazoductului TANAP, o parte importantă a unui proiect mai mare în valoare de 40 de miliarde de dolari, destinat extinderii surselor de aprovizionare cu gaze naturale a Europei.

În plus, Banca Mondială s-a angajat deja să ofere o finanţare de 800 milioane de dolari, iar Asian Infrastructure Investment Bank a promis 600 milioane de dolari. Banca Europeană de Investiţii (BEI) analizează şi ea posibilitatea unei finanţări în valoare de două miliarde de dolari pentru TANAP, însă decizia finală va fi luată abia luna viitoare.

Începând din 2020, aşa-numitul coridor sudic al gazelor ar urma să aducă anual în Europa aproximativ 16 miliarde metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, via gazoductul TANAP şi conducta Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care va ajunge până în Italia, prin Grecia  și Albania.

Ambele proiecte sunt extrem de importante și pentru România, care speră să primească gaze din regiunea caspică pe ruta TANAP-TAP. Interconectorul dintre Bulgaria și România, finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 milioane euro, a fost pus în funcțiune anul trecut. Capacitatea bidirecțională a conductei este de 1,5 miliarde metri cubi anual. Urmează să se finalizeze și interconectorul Bulgaria-Grecia, finanțat, de asemenea, cu fonduri europene și o verigă importantă a acestui coridor.