O “propunere” a fost prezentată în ceea ce privește dosarul nuclear iranian

Saeed JaliliO “propunere” a fost prezentată marţi de către delegaţia iraniană în cadru negocierilor cu privire la dosarul nuclear iranian, a declarat Michael Mann, un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, care prezidează reuniunea.

“Iranienii şi-au prezentat în (programul) «powerpoint» propunerea încă de la începutul reuniunii, iar (prezentarea) a durat aproape o oră”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre conţinutul acestei propuneri, purtătorul de cuvânt nu a oferit informaţii.

El a spus, însă, că din punctul de vedere al UE “mingea se află în terenul iranian”.

Iranienii au făcut prezentarea în engleză, iar “atmosfera a fost foarte diferită cu noua echipă iraniană”, a adăugat el.

UE a prezentat, în timpul care i-a fost alocat, “o propunere care se află de asemenea pe masă, pe care iranienii o cunosc, şi nu va exista altă” propunere, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Negocieri sunt prevăzute pentru două zile între Iran şi ţările din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). Ele au loc la nivel de directori politici sau adjuncţi ai miniştrilor de Externe şi sunt prezidate de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

Potrivit unor indicii furnizate de iranieni, în general rare, obiectivul este ajungerea la un acord în mai puţin de un an, cu o primă etapă în una-două luni.