Plafon dublu pentru achiziția de autovehicule electrice de către instituțiile publice

Guvernul vrea să crească semnificativ plafonul pentru achiziţia autoturismelor electrice de către autorităţile şi instituţiile publice, stabilit în prezent la contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.

Astfel, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, ar putea achiziţiona, prin programul „Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită în prezent, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Mediului.

„Scopul completării actului normativ este acela de a stimula achiziţionarea de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul finanţare şi subordonare, a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanţat din Fondul pentru mediu. Introducerea pragului de 35.000 euro, inclusiv TVA, pentru autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare va avea impact pozitiv asupra mediului, în sensul că va stimula reînnoirea parcului auto cu vehicule electrice şi hibrid plug-in”, se menţionează în Nota de fundamentare a actului normativ supus dezbaterii publice, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, promovarea acestui act normativ urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, instituţiile publice fiind astfel stimulate să contribuie la eforturile de creştere a calităţii aerului şi protecţia mediului.

Interes tot mai mare pentru autovehiculele „verzi”

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic („Rabla Plus”), este destinat persoanelor fizice şi juridice în vederea achiziţionării de maşini noi electrice 100% şi hibrid.

În cadrul programului se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv: de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou 100% electric sau de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Vânzările de autovehicule ecologice (hibride şi electrice 100%) noi au crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 125,8% faţă de intervalul similar din 2016, până la 2.356 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme.

Din totalul înregistrat, 377 sunt maşini electrice 100% (creştere de 160% faţă de 2016), iar 1.979 de unităţi hibride (+120,4%). În perioada ianuarie – noiembrie 2017, ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor la nivel naţional a fost de 2%, iar comercializarea de maşini hibride s-a majorat cu 120,4%.