PNL acuză Nuclearelectrica de dezinformare și spune că oprirea reactorului 2 e cauzată de o defecțiune. Reacția SNN

Adevăratul motiv al opririi Unității 2 de la Cernavodă a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă, acuză deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților. Nuclearelectrica recunoaște indirect, într-un comunicat, că există această defecțiune.

„Societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o <<oprire proactivă>> a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. (…) PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul”, arată deputatul, într-un comunicat.

De asemenea, PNL cere Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cosmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială.

„PNL își exprimă speranța că sectorul nuclear românesc, unul deosebit de strategic, va rămâne printre cele mai sigure din lume ca și mod de operare, însă acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul unor oameni profesioniști, capabili să gestioneze situații complexe, transparenți și integri”, se mai arată în comunicatul PNL.

În replica, Nuclearelectrica (SNN) neagă că ar fi vorba de o oprire „forțată”, justificând că ea a fost anunțată cu o zi înainte, deci este „controlată”. Totuși, admite că se vor face remedieri la sistemul mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.

„În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, vizând  diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă. Aceste activități de testare si eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventive la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil”, se arată în comunicatul SNN.

De asemenea, „Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a fost anunțată cu privire la deconectarea programată a Unității 2 CNE Cernavodă și a programului de activități”, mai arată SNN. Compania nu precizează însă când a anuțat CNCAN că vrea să deconecteze reactorul.