In Bulgaria preţurile vor fi mai mici la gaze şi energie termică, de la 1 ianuarie

Gaze-si-energie-termica-mai-ieftine-in-Bulgaria-de-la-1-ianuarieGazele şi energia termică s-au ieftinit în Bulgaria de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei (DKEVR).

Sofia va înregistra cele mai importante scăderi ale preţurilor la încălzire, cu reduceri mai mici în Varna, Burgas şi Plovdiv, potrivit Novinite.com.

Ieftinirea cu 9,8% a gazelor, aprobată la sfârşitul lunii decembrie de DKEVR, conduce la un preţ de 656,47 leva (335,6 euro) pe 1.000 metri cubi de la 1 ianuarie 2013, cu 71,89 leva (36,7 euro) mai puţin decât înainte.

Directorul general al companiei de stat Bulgargaz, Dimitar Gogov, estimează că veniturile operatorului vor scădea cu până la 4 milioane leva (aproximativ 2 milioane euro) în primul trimestru al acestui an în urma reducerii preţului la gaze cu 9,8%, şi cu nu 9,3%, cât recomandase compania.

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.

Producţia internă a Bulgariei acoperă aproximativ 15% din consum, restul fiind importat din Rusia.

 

Sursa articol Mediafax