Procedurile de oprire a singurului reactor nuclear rămas încă în serviciu în Japonia

un-reactor-nuclear-s-a-oprit-automat-la-o-centrala-din-japonia-din-motive-necunoscute-110038Procedurile de oprire a singurului reactor nuclear rămas încă în serviciu în Japonia au început duminică la ora locală 16.40 (7.40 GMT), a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei operatoare, Kansai Electric Power (Kepco).

Unitatea 4 a centralei de la Ohi (vest) este ultima activă din arhipelag.

După oprirea sa, ‘care va fi efectivă luni dimineaţă’, potrivit operatorului, Japonia va fi din nou total privată de energie nucleară, aşa cum s-a mai întâmplat în perioada mai-iulie 2012.

Toate centralele nipone au fost treptat scoase din serviciu sine die, din precauţie, în urma accidentului de la Fukushima, cauzat de seismul de la 11 martie 2011 urmat de tsunami, în nord-estul Japoniei.

În iunie 2012, Kepco a primit de la aleşii locali şi de la premierul de la acea vreme, Yoshihiko Noda, autorizaţia de a repune în exploatare reactoarele 3 şi 4 de la Ohi. Unitatea 3 a fost repornită la 1 iulie 2012 şi oprită din nou, la 2 septembrie, pentru lucrări de întreţinere, obligatorii după 13 luni de funcţionare continuă.

sursa: agerpres