Proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă este prioritar pentru Guvern

guvernul-nu-renunta-la-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-firme-din-canada-italia-si-romania-interesate_size9Proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă este prioritar pentru Guvernul României, în condițiile în care energia este un pilon central al programului de guvernare, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.

Acesta s-a întâlnit joi reprezentanți ai companiilor SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare, Elcomex IEA și Candu Energy.

Discuțiile au vizat proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă și posibile scenarii de finanțare a acestora.

În urmă cu o săptămână, directorul general al Nuclearelectrica a declarat că preocuparea companiei este ca proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să devină bancabil și să fie realizat în cel mai scurt timp.

“Preocuparea noastră este să-l facem bancabil și să-l finalizăm în timp cât mai scurt. Pentru acest lucru, suntem în discuții cu potențialii investitori’, a spus Lulache.

Directorul Nuclearelectrica a precizat că nu poate da numele acestor investitori, întrucât există contracte de confidențialitate, însă a arătat că aceștia nu sunt de pe un singur continent.

Din informațiile oferite până acum de autorități, mai multe companii din Europa, China și Coreea și-au exprimat interesul pentru acest proiect.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata internă de rentabilitate, de 11,3%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privați pentru acest proiect, se arată în Planul de Administrare al Nuclearelectrica, postat pe site-ul companiei cu ocazia listării la bursă.

 

 

sursa: agerpres