Putin insistă asupra faptului că UE trebuie să ţină cont de interesele energetice ale Rusiei

Vladimir-Putin_tigara_electronica

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi, în cadrul reuniunii la nivel înalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, că Bruxellesul ar trebui să ţină seama de interesele ţării sale în domeniul energiei, în care ambele părţi sunt ‘parteneri fireşti’, relatează EFE.

‘Este evident că dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci când se iau în considerare interesele reciproce şi asigură o activitate comercială previzibilă’, a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea în aplicare a cadrului legal european în domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom.

Relaţiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol între Moscova şi Bruxelles, după ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activităţilor de producţie de cele de transport şi de tranzacţionare a energiei.

Moscova insistă asupra faptului că acest cadru legal este în detrimentul intereselor sale şi este cu totul împotriva diversificării afacerilor Gazprom, aşa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.

‘Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu în centrul atenţiei noastre şi despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali în acest domeniu’, a mai spus preşedintele rus.

Poziţia UE a fost neschimbată în această problemă, deoarece obiectivul său este tocmai de a reduce dependenţa excesiva de resursele energetice ale Rusiei şi limitarea puterii Gazprom atunci când vine vorba de stabilirea preţului la gazele naturale pentru consumatorii europeni.

În acelaşi timp, Bruxellesul subliniază faptul că al Treilea Pachet Energetic este un drept al Uniunii Europene, care trebuie respectat de către toate companiile care doresc să opereze în spaţiul european, inclusiv de Gazprom. La polul opus, Moscova cere un tratament special, care să-i permite să sară peste anumite prevederi ale noul cadru legal în vigoare din 2011.

Putin a abordat de asemenea elaborarea noului Acord cadru de parteneriat între Rusia şi UE, negocierea căruia este îngheţată de mai mulţi ani din cauza divergenţelor din domeniul energetic şi a refuzului Moscovei de a-şi asuma mai multe angajamente, pe care le-a luat odată cu aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

‘Există acum un interes comun în a-l încheia în cel mai scurt timp posibil’, a declarat liderul de la Kremlin, care a reamintit că acordul existent va împlini două decenii anul viitor.

Liderul de la Kremlin a subliniat că, în ciuda diferenţelor dintre cei doi giganţi de pe continent, există un fundament bun, mai ales în domeniul afacerilor, de a aprofunda relaţiile bilaterale. În acest sens, Putin a indicat că chiar în toiul crizei din economia mondiala, în 2012, comerţul bilateral dintre Rusia şi UE a crescut cu 4,1%, ajungând la un nivel record de 410 de milioane de dolari.

Summitul UE-Rusia de la Ekaterinburg a început luni seara cu un dineu informal la care au participat şeful statului rus, alături de preşedinţii Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

În aceeaşi ordine de idei, liderii europeni au evocat situaţia economică din Rusia şi UE, iar preşedintele rus, referindu-se la criza din Cipru, a relevat o serie de lacune în cooperarea bilaterală ruso-europeană.

‘Pentru noi a fost important de a obţine informaţii din prima mâna cu privire la măsurile luate pentru normalizarea situaţiei în zona euro. Criza datoriilor din Cipru a relevat necesitatea continuării consultărilor pentru sporirea încrederii şi a transparenţei în relaţiile noastre’, a afirmat liderul rus, citat de EFE.

sursa articol: agerpres.ro