Razvan H. Radu: CE ar putea renunta la trimiterea Romaniei la Curtea de Justitie UE daca se vor transpune normele din Pachetul 3 Energie

dsc9129_article-main-imageComisia Europeană ar putea renunța la acțiunea de trimitere a României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene dacă România va reuși să transpună integral normele prevăzute în Pachetul 3 Energie, consideră agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE, Răzvan Horațiu Radu.

“Sunt două proceduri de infringement pentru care Comisia ne-a dat în judecată la Curtea de Justiție a UE pentru netranspunerea a două directive în domeniul electricității și gazelor naturale. Este vorba de Pachetul 3 Energie. Cu sprijinul ANRE și al departamentului pentru energie, am formulat deja apărările. Am trimis deja primul set de observații și duplica. Din punctul nostru de vedere, aceste acțiuni nu sunt lipsite de șanse. Faptul că am ajuns la CJ UE nu înseamnă că obligatoriu vom fi condamnați. Suntem în discuții cu Comisia Europeană. (…) În măsura în care România își va transpune corespunzător cele două directive, conform exigențelor UE, există premisele care să permită Comisiei Europene să retragă acțiunea împotriva României”, a spus acesta, miercuri, la București, cu prilejul reuniunii Grupului de lucru contencios UE.

Răzvan Horațiu Radu a precizat că și alte state europene au întâmpinat dificultăți în a transpune cele două directive UE privind energia electrică și gazele naturale, la ora actuală, pentru neimplementarea normelor europene existând acțiuni pe rolul Curții de Justiție și în cazul Estoniei și Slovaciei.

“Nu a fost un an cu mult diferit față de anii anteriori ca cifre. Pe tot parcusul anului trecut, agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE, cu sprijinul grupului de lucru contencios UE, a realizat 74 proceduri de infringement, din care 44 acțiuni fuseseră declanșate anterior, în perioada 26 iunie 2009 — 31 decembrie 2012, procedura fiind însă în desfășurare și în 2013. Doar 30 de acțiuni noi au fost declanșate în 2013. Dintre acțiunile gestionate în 2013, 27 au fost clasate, iar 47 sunt în curs — din care 45 se află în fază precontecioasă, iar două se află pe rolul Curții de Justiție a UE”, a mai spus Răzvan Horațiu Radu.

sursa:agerpres