Remus Borza: Statul a luat toate rezervele de lichiditate de la companiile energetice. A lăsat companiile fără bani de investiții în capacități noi de producție, investiții în rețeaua de transport sau distribuție!

Remus Borza, expert financiar, continuă să analizeze cele mai recente evoluții ale economiei și măsurilor guvernamentale. Remus Borza a explicat ce a luat statul de la marile companii, pe lângă dividende, analizează situația de la ANRE și vorbește despre prețul energiei electrice:

A fost un întreg circ, un simulacru, cu criza energiei. De fapt, în urmă cu câteva luni câțiva băieți au zis „Cum să facem să-l dăm jos pe Havrileț de la ANRE?”. Nicu Havrileț, un om care vine din sistem, un om care are o foarte bună percepție la nivelul Comisiei Europene, a Băncii Mondiale, a organismelor europene, bune relații cu comisarul european pentru energie, un om care în primul rând a gestionat două procese de liberalizare și de reglementare pe piața de energie și de gaze și care a adus multe miliarde la buget. Altminteri statul, în ipocrizia lui, dacă nu era Havrileț la ANRE, nu avea de unde să ia anul acesta, cu două mâini, multe miliarde de lei de la companiile energetice ca dividende. Practic, statul a luat, pe lângă dividende, și toate rezervele de lichiditate de la companiile energetice din subordine. A lăsat companiile fără bani de investiții în capacități noi de producție, investiții în rețeaua de transport sau distribuție. Vedeți că în fiecare lună avem câte o avarie majoră în rețeaua de transport a Transelectrica. Riscăm o pană generalizată de curent similară celei din 1977. Într-o atare situație nedorită, dar din ce în ce mai probabilă, România va pierde multe miliarde de euro.

După ce am devalizat companiile energetice, am decapitat echipele manageriale de la Nuclearelectrica, de la Transgaz, de la Romgaz, de la Hidroelectrica, de la Transelectrica, sub pretextul că nu au făcut investiții, omițând că însuși statul le-a luat banii de investiții.

În final, ne-am mai împiedicat doar de conducerea de la ANRE, în special de președintele Havrileţ și vicepreședintele Calotă, artizanii liberalizării pieței de energie și gaze.

Liberalizarea prețului energiei a avut ca efect, după cum spuneam, profituri istorice pentru companiile energetice din care tot statul s-a înfruptat. Lasă companiile de stat să facă profit, ele trebuie să funcționeze după același principii după care funcționează și o companie privată și o multinațională că doar tot tu, statul, iei profitul. Sigur, Havrileț a fost incomod. Hai să-l dăm afară. Dar ne trebuie un pretext. Dacă nu avem, inventăm unul. L-am găsit. A explodat prețul la energie. Vinovat, Havrileț! Ce pot să vă spun, e un om care vine din industrie și care nu ar putea fi acuzat de ignoranță. Prețul la gaz anul acesta nu a crescut nici măcar cu un ban. Urmează de la 1 ianuarie 2018 să se majoreze cu 6%. Un metru cub de gaz e 1,3 lei. În medie, consumăm 70 de metri cubi de gaze într-o gospodărie normală pe lună. Asta înseamnă 90 de lei pe lună. 6% în plus înseamnă 6 lei, da? Bun, plătim pe lună 6 lei în plus. Un pachet de țigări, cel mai prost, costă 15 lei, și un fumător cam câte pachete fumează într-o lună? Cel puțin 3 pachete, adică 45 lei.” a declarat Remus Borza.