Romania aloca fonduri de la bugetul de stat pentru gazoductul Iasi-Ungheni

corlatean1În debutul vizitei pe care o întreprinde la Chișinău, la 19.11.2013, ministrul  afacerilor externe, Titus Corlățean a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Discuțiile s-au concentrat pe analizarea proiectelor bilaterale de interconectare — în plan energetic și al infrastructurii de transporturi, în continuarea recentei întâlniri a Prim-miniștrilor României și Republicii Moldova cu președintele Comisiei Europene (Bruxelles, 15 noiembrie 2013).

Ministrul Titus Corlățean a evocat angajamentul solid al României, politic și financiar, în direcția realizării interconectării sistemelor de transport de gaze și de electricitate, în primul rând a gazoductului Iași-Ungheni. A menționat, în acest sens, perfectarea recentă a cadrului juridic care va permite transferul rapid, către Chișinău, a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru execuția lucrărilor la gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova. În paralel, este necesară intensificarea dialogului cu Comisia Europeană, atât la nivel politic, cât și al experților, pentru identificarea surselor suplimentare de finanțare a proiectelor energetice aflate pe agenda bilaterală.

Șeful diplomației române a remarcat avansul notabil al Republicii Moldova în procesul integrării europene, care a făcut din Chișinău ‘liderul incontestabil’ al reformelor și modernizării din cadrul Parteneriatului Estic. A arătat că, pe acest fond, sunt perfect îndreptățite și meritate veștile bune primite recent de Chișinău în ce privește parafarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (la summit-ul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie 2013) și perspectiva liberalizării vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

România va acționa și pe mai departe cu aceeași hotărâre pentru a genera în plan european, în 2014, deciziile necesare confirmării cursului european ireversibil al Republicii Moldova.

credit foto