Romania, Bulgaria si Macedonia – cele mai afectate stare in cazul suspendarii exporturilor de gaze rusesti prin Ucraina

gazeBulgaria, Macedonia și România vor fi cele mai afectate state în cazul suspendării exporturilor de gaze rusești prin Ucraina, potrivit unei analize publicate, joi, de London School of Economics (LSE), transmite site-ul standartnews.com.

Analiștii LSE apreciază că una dintre cele mai serioase temeri ale statelor din UE privind actuala situație din Crimeea este dependența lor de gazul rusesc, în condițiile în care aproximativ 60% din aceste importuri sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Problema ar putea fi clar una regională, susțin analiștii britanici, Bulgaria, Macedonia și România urmând să se confrunte cu reducerea semnificativă a livrărilor, în cazul suspendării exporturilor de gaze rusești prin Ucraina.

Alte state din Europa Centrală și de Est nu se vor confrunta cu probleme urgente, datorită stocurilor de gaze pe care le dețin, cu condiția ca suspendarea livrărilor prin Ucraina să nu dureze mai mult de două luni. Astfel, Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia și Slovacia dețin suficiente stocurilor de gaze în depozite pentru a face față unei întreruperi a livrărilor de 2-3 luni.

Cu excepția Marii Britanii și Olandei, în interiorul UE sunt extrase cantități relativ mici de gaze naturale, deși unele state membre, cum ar fi Danemarca, Germania, Italia și România au un nivel limitat de producție internă. Ca rezultat, aproximativ două treimi din consumul de gaze al UE vine din afara blocului comunitar.

sursa:agerpres