Rusia are nevoie de timp pentru a studia propunerea lui Obama de reducere a arsenalelor nucleare

135763_articolRusia va avea nevoie de timp pentru a studia propunerea de reducere cu o treime a arsenalelor nucleare formulată miercuri de preşedintele Barack Obama în discursul rostit la Berlin, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov pentru cotidianul Kommersant, citat de agenţia EFE.

‘Poziţia noastră va fi conformă cu obligaţiile pe care le avem de a garanta securitatea naţională şi consolidarea păcii. Analiza implică multe departamente si necesită timp’, a afirmat oficialul rus.

Serghei Riabkov a subliniat că actualul concept de stabilitate strategică ‘diferă substanţial de cele din trecut’ şi, pe lângă rolul armelor nucleare şi al chestiunilor legate de plafonarea acestui tip de armament, autorităţile ruse vor lua în considerare în analiza lor şi alţi factori, precum apărarea antirachetă şi crearea unor arme convenţionale de înaltă precizie. În plus se va mai lua în calcul şi perspectiva folosirii spaţiului cosmic în scopuri militare şi faptul că mai multe state încă refuză să participe la acordurile cheie pentru controlul armamentelor.

Cu o zi în urmă, preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia nu va permite modificarea actualului echilibru al sistemului de descurajare nucleară. ‘Nu putem permite o modificare a echilibrului sistemului de disuasiune strategică şi nici o reducere a eficacităţii forţelor noastre nucleare’, a punctat liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni guvernamentale dedicate dezvoltării industriei de apărare spaţială. ‘Crearea unei apărări spaţiale, a subliniat preşedintele rus, va fi în viitor una dintre principalele linii ale industriei militare’.

După ce preşedintele Obama a lansat propunerea de reducere a arsenalelor nucleare şi alţi oficiali ruşi de rang înalt s-au pronunţat în această chestiune. Astfel, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Rusia nu poate ‘lua în considerare în mod serios’ iniţiativa liderului de la Casa Albă din cauza scutului american antirachetă, în timp ce Iuri Uşakov, consilier al lui Vladimir Putin, a anunţat că Moscova a cerut Washingtonului includerea în procesul de reducere a arsenalelor nucleare şi a altor ţări care deţin astfel de arme.

sursa articol: agerpres.ro