Șase proiecte de investiții ale Transelectrica vor fi dezvoltate cu bani europeni

Șase obiective de investiții majore derulate de Transelectrica se regăsesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană, a anunțat operatorul național al rețelei de transport al electricității.

Valoarea totală a celor șase investiții este de circa un miliard de lei, ele fiind incluse în clusterele „Black Sea Corridor” și „Mid Continental East Corridor”. Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului național de 400 kV, care duce la o creștere a siguranței în funcționare a sistemului energetic național și la realizarea unui regim economic de funcționare a rețelei electrice de transport.

„Investițiile Transelectrica acceptate de Comisia Europeană, atât la apelul din 2015, cât și la apelul din 2017, vizează în principal creșterea capacității de interconexiune pe relațiile România-Bulgaria și România-Serbia”, a declarat Corina Popescu, CEO Transelectrica.

Potrivit acesteia, investițiile au ca scop îmbunătățirea siguranței aprovizionării și asigurarea flexibilitatea sistemului energetic european.

Clusterul „Black Sea Corridor” face parte din coridorul prioritar privind energia electrică: „Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est și are rolul de a consolida coridorul de transport al energiei electrice de-a lungul coastei Mării Negre (România-Bulgaria) și între coastă și restul Europei și Turcia. Din acest cluster fac parte proiectele:

  • Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu parte din Grupul creşterea capacităţii Bulgaria-România;
  • Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 Gutinaş-Smârdan parte din Grupul creşterea capacităţii Bulgaria-România;

Clusterul „Mid Continental East Corridor” face parte din coridorul prioritar privind energia electrică: „Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est” și conduce la creșterea capacității de schimb pe granițele dintre România – Ungaria – Serbia. De asemenea, intensifică coridorul dinspre nord-estul Europei spre sud-estul Europei prin Romania, permiţând integrarea mai puternică a pieţelor şi creşterea securităţii alimentării consumului în zona de sud-est a Europei. Din acest cluster fac parte proiectele:

  • Interconexiunea dintre Reşiţa (RO) şi Pancevo (RS) – parte din Grupul România-Serbia, între Reşiţa şi Pancevo;
  • Linia internă dintre Porţile de Fier şi Reşiţa (RO) – parte din Grupul România-Serbia, între Reşiţa şi Pancevo;
  • Linia internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz (RO) – parte din Grupul România-Serbia, între Reşiţa şi Pancevo;
  • Linia internă dintre Arad şi Timişoara/Săcălaz (RO) – parte din Grupul România-Serbia, între Reşiţa şi Pancevo;

Obiectivele de investiții aflate pe lista proiectelor de interes comun a Comsiei Europene pot beneficia de finanțare în proporție de 50% sau, în anumite cazuri, de 80%. De asemenea, proiectele de interes comun pot fi supuse unei proceduri de autorizare mai rapide, care să nu depășească în medie 3 ani și beneficiază de un tratament special din partea autorităților de reglementare. Transelectrica a depus deja cerere de finanțare pentru Linia Electrică Aeriană  400 kV Cernavodă-Stâlpu.