Schema de sprijin pentru energie regenerabila – scumpirea energiei cu pana la 4,3%

Preţul energiei va creşte cu 2 – 4,5 euro pe MWh în a doua jumătate a anului, după aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce va însemna o scumpire de până la 4,3% pentru populaţie. Autorităţile române au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficială privind schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă şi se aşteaptă la un răspuns pozitiv de la Bruxelles în maximum două luni, relateaza Adevarul.

Potrivit Adevarul, Legea 220, deşi votată de Parlament în 2008, nu a fost aplicată până acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Oficialii de la Bucureşti au purtat discuţii informale cu cei de la Comisie de mai bine de un an pe această temă, iar vinerea trecută au trimis notificarea oficială pentru avizarea schemei.

“Ne aşteptăm la un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, întrucât au fost acceptate şi soluţionate toate observaţiile şi cerinţele exprimate de experţii europeni în procesul de prenotificare şi de notificare informală”, au declarat, pentru „Adevărul”, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Aceştia estimează că schema va fi avizată în următoarele două luni şi va fi aplicată în al doilea semestru al acestui an.

„Dupa estimările preliminare, apreciem că aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin Legea 220/2008 va avea ca efect creşterea preţului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 – 4,5 euro/MWh în 2011, în funcţie de momentul aplicării sistemului”, au mai spus oficialii ANRE pentru Adevarul.

În ceea ce priveşte factura pentru populaţie, potrivit calculelor „Adevărul” pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh (105 euro pe MWh), trebuie să ne aşteptăm la o scumpire între 2% şi 4,3% în următoarele luni.

Energia va continua să se scumpească an de an, pe măsură ce în sistem va intra mai multă energie verde, ajungând să coste cu 30 de euro în plus pe MWh în 2017. Oficialii ANRE au mai precizat că este posibil ca furnizorii să suporte o parte din aceste costuri şi să accepte astfel o diminuare a profitului.