Studiu EY: În curând energia produsă de consumatori va costa cât cea cumpărată

Până în anul 2022, costurile de generare şi stocare autonomă a energiei de cătrei micii consumatori din Europa vor fi similare cu costul de achiziţie a electricității de la un furnizor, se arată într-un studiu realizat de EY.

„În România se aşteaptă o clarificare a sistemului de integrare a capacităţilor de producţie din surse regenerabile ale posibililor <<prosumeri>>. Pe fondul nemulţumirii investitorilor în capacităţi mari, care văd că investiţiile lor nu se recuperează în ritmul propus în legislaţia primară, pe fondul nemulţumirii operatorilor de distribuţie care ar trebui să investească în contoare inteligente şi în toată logistica de contractare şi achiziţie a electricităţii generate, pe fondul cadrului fiscal ce nu permite ca o persoană fizică să factureze un agent economic, un document de discuţie propune achiziţia energiei electrice produse în capacitate <<personală>> sub 300 kW la preţul la care distribuitorii achiziţionează energie pentru acoperirea pierderilor în reţea, fără obligaţia asumării penalităţilor pentru dezechilibrele generate”, apreciază Valeriu Binig, partener EY România, scrie Agerpres.

De asemenea, studiul arată că în toate pieţele, până în 2025, vehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiţionale, cu combustie internă, în ceea ce priveşte costurile şi performanţele.

Consumul de energie tradiţională şi cel de energie regenerabilă vor ajunge la egalitate în Europa, cu douăzeci de ani înaintea SUA, în timp ce în România asistăm la eforturi ale companiilor de utilităţi de a deveni agile şi de a implementa soluţii de tip smart.

„Maturizarea tehnologiilor de producţie de energie regenerabilă, scăderea abruptă a costurilor stocării energiei în baterii şi opţiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indică de multă vreme emergenţa unui sistem energetic radical nou. În vreme ce tendinţele şi momentele diferă între pieţe şi geografii, studiul arată clar că numărătoarea inversă până la debutul unui nou viitor energetic se accelerează mai puternic decât se aşteptau mulţi”, spune Valeriu Binig.

Studiul evidenţiază doi factori care ar putea accelera atingerea punctelor cheie de transformare – schimbarea preferinţelor consumatorilor în favoarea energiei regenerabile şi adopţia accelerată de tehnologii care permit integrarea uşoară în reţelele de distribuţie de energie şi reduc costurile de generare de energie solară şi eoliană, precum şi cele de stocare de energie în baterii.

Estimările privind creşterea adopţiei energiilor regenerabile până în 2050 reflectă această tendinţă. În Europa şi Oceania, energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. În SUA, unde politicile privind energiile regenerabile sunt în plină evoluţie şi diferă de la o regiune la alta, gradul de absorbţie variază de la 18% în nord-est, până la 49% pe Coasta de Vest.

În schimb, cel de-al treilea moment esenţial de transformare, atunci când costul de furnizare a energiei depăşeşte costul energiei auto-generate şi stocate, este aşteptat să devină realitate în regiunea de nord-est a SUA până în 2039, înainte de Europa şi Oceania (pentru ambele fiind proiectat anul 2040). Acest moment va marca scăderea abruptă a costurilor de producţie şi de stocare a energiei regenerabile, evoluţia comportamentului consumatorilor din diverse pieţe şi emergenţa „prosumatorilor”, consumatori care îşi generează şi furnizează singuri energia.