SUA au devenit exportator net de gaze naturale, pentru prima dată în ultimii 60 de ani

Pentru prima dată din 1957, SUA au devenit anul trecut un exportator net de gaze naturale, iar numărul în creștere de transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL) va garanta că tendința va continua, scrie Bloomberg.

În prezent, SUA au o singură facilitate de export pentru GNL, respectiv terminalul Sabine Pass al companiei Cheniere Energy Inc., dar alte două sunt programate să înceapă operațiunile anul acesta. De asemenea, SUA au în plan o creștere semnificativă a livrărilor de gaze prin conductă către Mexic.

„Niciodată până acum piața globală de GNL nu a avut asemenea volume flexibile de GNL ca cele care urmează să vină în următorii trei ani, majoritatea din SUA, care vor duce la o schimbare fundamentală a felului în care gazele lichefiate sunt tranzacționate la nivel global”, a declarat, potrivit Bloomberg, Victoria Zaretskaya, analist la Administrația pentru Informații în Energie a SUA.

În 2017, o serie de state europene au primit pentru prima dată gaze naturale lichefiate din SUA. În iunie, compania poloneză PGNiG a primit primul tanc de gaze americane, iar în august gaze de la terminalul Sabine Pass au ajuns și în portul lituanian Klaipeda. De asemenea, și Grecia ar putea primi în curând GNL din SUA, fiind astfel al treilea stat din Europa aprovizionat de SUA.

În ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (EIA) se arată că până la mijlocul deceniului următor, Statele Unite vor deveni cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume şi câţiva ani mai târziu un exportator net de petrol.

De altfel, tot EIA a arătat, în decembrie, că producția de petrol a SUA este previzionată la 9,3 milioane de barili pe zi în 2017, cu 0,5 milioane de barili/zi mai mult ca în 2016. În 2018, EIA se așteaptă ca producția să urce la o medie de 9,9 milioane de barili/zi, care va depăși recordul precedent de 9,6 milioane de barili stabilit în 1970.

Recent, Administrația Trump a propus cel mai mare plan de exploatare a resurselor de petrol și gaze din istorie, care vizează extinderea forajelor în zone din oceanele Arctic, Atlantic și Pacific, plus în arii mai largi din Golful Mexic, vrând să transforme SUA într-o „superputere” energetică a lumii.

Sursa foto: PGNiG (primul tanc cu gaz lichefiat din SUA în Polonia)