Statele Unite consideră că proiectul gazoductului Nord Stream 2 reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, a declarat secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson.
Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că gazdoctul, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică, va creşte dependenţa Europei de gazul provenit Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit adiţional de câteva miliarde de dolari în plus, scrie agenția Reuters, citată de Mediafax.
„Ca şi Polonia, Statele Unite se opun conductei de gaz Nord Stream 2. Percepem proiectul ca un act de subminare a energiei totale şi a stabilităţii Europei”, a declarat, sâmbătă, Tillerson la Varşovia, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu ministrul polonez de Externe.
„Opoziţia noastră se bazează pe interesele strategice commune”, a declarat acesta. Statele Unite au sancţionat recent câteva companii din Rusia pe fondul implicării Moscovei în criza din Ucraina.
Polonia, un stat membru al Uniunii Europene încă din 2004, percepe Rusia ca fiind o potenţială ameninţare majoră, în special din cauza anexării Crimeei de către Federaţia Rusă în anul 2014.
Parlamentul European ar putea adopta în luna februarie modificările propuse de Comisia Europeană la Directiva privind piața gazelor, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič. În acest caz, reglementări europene ca unbundling-ul sau accesul terților la conductă se vor aplica și viitoarei conducte rusești Nord Stream 2.
În interviul menționat, Maroš Šefčovič a mai spus că nu a văzut niciodată un proiect comercial de gazoduct atât de dezbătut de liderii UE așa cum este Nord Stream 2 și că vrea să rezolve controversele legate de această conductă prin „negocieri”.
Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania prin Marea Baltică, ar urma să transporte 55 de miliarde de metri cubi pe an. Proiectul, evaluat la 9,5 miliarde de euro, este finanțat de cinci companii: Uniper și Wintershall, din Germania, grupul anglo-olandez Shell, compania austriacă OMV şi compania franceză Engie.
Un raport al Comisiei Europene arată că Rusia a rămas principalul furnizor al UE în cel de-al treilea trimestru din 2017, acoperind 44% din importuri, iar în primele nouă luni, livrările de gaz rusesc au crescut cu 14% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că 2017 ar putea să fi fost un an record pentru livrările de gaze rusești în Europa.
Sursa foto: www.whitehouse.gov