The Global Risks Report 2018: Fenomenele meteo extreme, în topul riscurilor

Dintre cele 30 de tipuri de risc la nivel mondial, fenomenele meteo extreme sunt considerate de specialiști ca fiind riscul cu cel mai mare impact şi probabilitate, conform The Global Risks Report 2018, publicat de World Economic Forum.

Specialiştii au evaluat ca ridicate, atât ca probabilitate, cât şi ca impact, toate cele 5 riscuri legate de mediu: fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversităţii şi prăbuşirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eşecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice.

Raportul, care sintetizează perspectivele experţilor şi factorilor de decizie globali asupra celor mai importante riscuri cu care se confruntă lumea şi este publicat anual, în luna ianuarie, constată eforturile depuse pentru a ţine pasul cu ritmul accelerat al schimbării, transmite Agerpres.

„Fenomenele meteo extreme au fost din nou evaluate ca risc global de maximă probabilitate şi de impact. Riscurile de mediu alături de vulnerabilitatea în creştere în faţa altor riscuri sunt ameninţări serioase. Din păcate remarcăm o reacţie de tipul <<prea puţin – prea târziu>> din partea guvernelor sau companiilor faţă de ameninţări precum schimbarea climatică. Încă nu este prea târziu să pregătim un viitor mult mai rezistent în faţa riscurilor, dar este nevoie să acţionăm rapid pentru a evita eventuala prăbuşire a sistemelor”, subliniază Alison Martin, group chief Risk Officer, Zurich Insurance Group.

Publicaţia atrage atenţia asupra domeniilor în care evoluţia globală conduce la situaţii limită, de la scăderea până la extincţie în ceea ce priveşte unele paliere ale bio-diversităţii, până la preocupările în creştere cu privire la posibilitatea apariţiei unor noi conflicte armate.

De asemenea, studiul cu privire la percepţia globală asupra riscurilor indică faptul că experţii se pregătesc pentru încă un an cu riscuri în creştere. Dintre cei aproape 1.000 de respondenţi care au răspuns cu privire la proiecţia evoluţiei riscurilor în acest an, 59% au indicat o creştere a expunerii la riscuri, în timp ce doar 7% au arătat că se aşteaptă la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an.

„Deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste referitor la perspectiva anului în curs. 93% dintre respondenţi afirmă că se aşteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice, în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri”, se menţionează în raport.

Studiul cu privire la percepţia globală asupra riscurilor, menţionează că ameninţările cibernetice devin tot mai serioase, iar atacurile cibernetice la scară largă se poziţionează pe locul 3 din perspectiva probabilităţii de a se produce. În acelaşi timp creşterea dependenţei de domeniul cibernetic se poziţionează pe a doua poziţie ca importanţă, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii 10 ani.

The Global Risk Report 2018 este realizat de către Comitetul Consultativ al Riscurilor Globale al World Economic Forum, care beneficiază de o colaborare permanentă atât cu partenerii săi strategici: Marsh & McLennan şi Zurich Insurance Group, dar şi cu Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore şi Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania), în calitate de consilieri din mediul academic.