Ținte mai ambițioase de energie curată, pentru 2030, aprobate de Parlamentul European. Care sunt principalele decizii

Până în 2030, Uniunea Europeană trebuie să atingă o țintă de eficiență energetică de 35%, resursele regenerabile să asigure 35% din consumul total brut de energie, iar 12% din combustibilii folosiți în transport trebuie să provină din surse regenerabile, potrivit mai multor proiecte legislative votate de Parlamentul European.

Pentru a fi atinse aceste ținte generale, statele membre UE trebuie să își stabilească propriile ținte la nivel național, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, până în 2022, 90% din stațiile de carburanți aflate pe culoarele de transport trans-europene trebuie să fie echipate cu stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Uleiul de palmier va fi interzis în biocarburanți, din 2021.

Parlamentul European vrea elaborarea unor scheme de suport pentru energia din biomasă, pentru a se evita consumul nesustenabil de biomasă, dacă există variante mai bune, prioritatea fiind reziduurile lemnoase.

Atenție pentru producătorii casnici de energie

De asemenea, legiuitorul vrea să se asigure că acei consumatori care își produc singuri electricitatea sunt autorizați să o consume și să își instaleze sisteme de stocare fără să plătească vreun fel de taxe sau tarife.

Statele membre trebuie să evalueze barierele existente în consumul propriei producții de electricitate, să promoveze un astfel de consum și să se asigure că acești consumatori, în special rezidențiali, pot intra în comunități de energie regenerabilă fără să fie supuși unor condiții sau proceduri nejustificate.

„Comisia Europeană a fost prea timidă în propunerile ei. Dacă Europa vrea să își realizeze angajamentele de la Paris, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să conducă procesul de tranziție energetică, trebuie să facem mai mult. Parlamentul a reușit să obțină un consens larg pentru ținte semnificativ mai mari în 2030. De asemenea, am reușit să readucem în vigoare autoconsumul ca un drept, să aducem securitate și certitudine investitorilor, să creștem ambițiile privind decarbonizarea sectorului de transport, la fel a celui de încălzire și răcire. Decarbonizarea nu este o piedică pentru creșterea economică. Dimpotrivă, impulsionează competitivitatea, activitatea economică și forța de muncă”, a declarat Jose Blanco Lopez, raportor pentru regenerabile. Comisia Europeană propusese anterior un prag de minimum 27%.

Amendamentele la Directiva privind regenerabilele pot fi consultate AICI.

Miroslav Poche, raportor pentru eficiență energetică, a afirmat: „Eficiența energetică este una dintre dimensiunile cheie ale strategiei pentru Uniunea Energetică. O politică ambițioasă în acest sector va contribui atât la atingerea obiectivelor de climă și energie, cât și la creșterea competitivității noastre. Este, de asemenea, una dintre cele mai bune modalități de a lupta împotriva sărăciei energetice în Europa”.

Amendamentele la Directiva privind eficiența energetică, aprobate pe 17 ianuarie, pot fi consultate AICI.

Michele Rivasi, co-raportor pentru guvernanță, a spus: „Parlamentul European a luat o decizie istorică, consistentă și conformă cu angajamentele climatice ale UE. Este pentru prima dată când legislația europeană a aprobat o țintă de 35% pentru regenerabile și eficiență energetică în 2030, o strategie pentru carburanți și obligații de combatere a sărăciei energetice. Această politică va ajuta la dezvoltarea unei independențe energetice reale, la crearea de slujbe și investiții sigure. (…) Transparența va fi necesară în raport cu lobby-ul oligopolurilor energetice. Un singur interes trebuie să prevaleze asupra tuturor celorlalte: viitorul planetei și locuitorii ei!”

Claude Turmes, co-raportor pentru guvernanță, a declarat, la rândul său: „După un acord foarte slab obținut de Consiliul UE în luna decembrie asupra pachetului de Energie Curată, sunt mândru că Parlamentul a contribuit astăzi la restaurarea credibilității UE privind clima. (…) Parlamentul va arăta unitate când va intra în negocieri cu Consiliul”.

Amendamentele aprobate de PE la proiectul privind guvernanța Uniunii Energetice pot fi consultate AICI.

Planuri naționale și rolul CE

Pentru a atinge scopurile Uniunii Energetice, la 1 ianuarie 2019 și la fiecare zece ani după aceea, fiecare stat membru trebuie să notifice un plan național integrat privind energia și clima către CE. Primul plan trebuie să acopere perioada 2021-2030. Comisia le va evalua și va putea face recomandări, ori să ia măsuri de corectare dacă va constata un progres insuficient.

Negocierile cu Consiliul UE pot începe imediat, din moment ce abordările generale privind eficiența energetică au fost aprobate pe 26 iunie, iar cele privind Uniunea Energetică, pe 18 decembrie.

Sursa foto: europarl.europa.eu