Uraniu provenind de la foste ogive atomice ruseşti generează 50% din energia nucleară a SUA

Uraniu-imbogatit-exploatat-in-IranUraniu slab îmbogăţit provenind de la 20.000 de focoase nucleare ruseşti dezactivate serveşte în prezent la generarea a aproape jumătate din energia nucleară a Statelor Unite, şi-a exprimat satisfacţia miercuri, la ONU, un oficial, lăudând acest succes în domeniul dezarmării.

Însă acordul care permite utilizarea uraniului rusesc la iluminatul şi încălzirea a milioane de locuinţe americane se apropie de final, Moscova apreciind că Washingtonul a beneficiat prea uşor de el.

Rose Gottemoeller, subsecretarul de Stat american însărcinat cu controlul armamentului, a declarat în Comisia ONU pentru Dezarmare că acest aranjament decurge din acordul din 1993 încheiat între foştii rivali din timpul Războiului Rece, o “reuşită majoră în domeniul neproliferării” în opinia sa.

Ultima livrare de uraniu cumpărată de Statele Unite de la Rusia urmează să pornească de la Sankt Petersburg în noiembrie, a precizat subsecretarul de Stat.

Potrivit acesteia, aproape 500 de tone de uraniu de calitate militară au fost procesate şi retransformate în Rusia, cele două ţări căutând să se debaraseze de focoase nucleare devenite caduce în urma acordului de reducere a armamentului strategic (START) din 1991.

Uraniul slab îmbogăţit rezultat în urma procesului de degradare a uraniului de calitate militară “este trimis în Statele Unite, transformat în combustibil nuclear şi utilizat de aproape toate centralele nucleare americane în vederea generării a jumătate din energia nucleară” a ţării, a subliniat Gottemoeller.

 

 

sursa: mediafax