USR solicită PSD să ceară scuze familiilor îndurerate din Valea Jiului

Uniunea Salvați România îi solicită președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul PSD Iulian Iancu, să ceară scuze public familiilor îndoliate din Valea Jiului.

În cadrul audierilor lui Anton Anton, propus pentru funcția de ministru al Energiei în Guvernul Dăncilă, Iulian Iancu a ridiculizat faptul că cinci mineri au murit în accidente de muncă în Valea Jiului la sfârșitul anului trecut, scrie USR, într-un comunicat de presă.

„Colegii săi de la PSD i-au ținut isonul și au insinuat că nici vorbă de așa ceva și că poate decesele au avut loc în altă țară. Regretabila intervenție a domnului Iulian Iancu a avut loc după ce deputata USR Cristina Prună i-a cerut ministrului nominalizat să explice ce măsuri crede că ar trebui luate în Valea Jiului pentru a nu se mai înregistra victime umane ca urmare a exploatărilor din subteran. Iulian Iancu a ținut să o atenționeze pe Cristina Prună că folosește termeni exagerați și că poate decesele invocate au avut loc în altă țară, nicidecum în România”, se arată în comunicat.

„Aș vrea, vă rog, când luăm cuvântul, să nu folosim termeni așa de gravi și de generali: au fost foarte multe decese în ultimele trei luni în sectorul minier. Poate ne spuneți câte decese în ultimele trei luni și unde anume, sau în ce țară. Poate în sectorul minier, în general, în lume”, a spus Iulian Iancu, președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, potrivit relatărilor deputaților USR.

„Am asistat cu dezgust la intervenția președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, pesedistul Iulian Iancu, care mă avertiza să nu mai folosesc termeni gravi atunci când vorbesc de minerii decedați în accidente de muncă. Pentru el și pentru colegii săi sunt prea puțini morți ca să merite luați în seamă. Pentru exactitate, acestea sunt cuvintele folosite de Iulian Iancu în timp ce colegii săi de la PSD râdeau, bine dispuși, de subiectul discuției: câți mineri au murit și mai ales unde”, a declarat deputata USR Cristina Prună (foto).

Anul trecut, în urma accidentelor miniere din Valea Jiului au decedat cinci mineri și că în ciuda unor anchete demarate de către Ministerul Energiei, nu există nici o concluzie în ceea ce privește cauza accidentelor și cei care se fac vinovați.

„În consecință, USR cere în mod imperios ca PSD să retragă sprijinul deputatului Iulian Iancu și, în același timp, considerăm că scuzele acestuia adresate familiilor care au trecut prin suferința pierderii celui drag sunt o minimă reparație morală”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile închid ochii la probleme

În luna octombrie a anului trecut, două accidente tragice au avut loc în Valea Jiului, unul în mina Lupeni și celălalt la Uricani, ambele soldate cu decese. În accidentul de la Lupeni, care s-a produs după ce tavanul unei galerii s-a surpat, doi mineri tineri – de 39 și 43 de ani – au murit. Ei ar fi trebuit să își sărbătorească ziua de naștere chiar în ziua înmormântării. În urma lor, patru copii au rămas fără tată și nimic nu mai poate alina tristeţea familiilor îndoliate. „Ştirea că fiinţa iubită a plecat brusc din viaţa noastră, lăsând în urmă numai tristeţe şi durere, ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos. Ele se rezumă doar la durere, tristeţe şi şoc şi nu pot aduce nicio alinare”, a scris atunci soția tânărului de 39 de ani, care avea trei copii.

Accidentul de la Lupeni s-a produs din cauza stâlpilor de susținere, care, nefiind buni, au cedat. Situația a fost recunoscută și de ministrul Energiei, care susținea că achizițiile la CE Hunedoara au fost blocate în ultimii ani din cauza stării financiare precare a societății. Cu toate că problemele erau cunoscute de mult timp, toată lumea a închis ochii. Din păcate, unii, definitiv.

Sursa foto: Facebook, Cristina Prună