Virgil Popescu, deputat: Moțiunea împotriva lui Toma Petcu va fi o radiografie a dezastrului inimaginabil din energie

Conducerea PNL ar trebui să finalizeze astăzi textul unei moțiuni simple împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu. Moțiunea va fi o radiografie a dezastrului inimaginabil din sector, a spus deputatul Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

„O să analizăm creşterile de preţ la carburanţi, la energie electrică, din ianuarie şi din august, majorările preţurilor la gaze naturale, creşterea extrem de mare a preţului la energia termică din această iarnă. De asemenea, vom avea în discuţie exploatările de gaze naturale din Marea Neagră, problemele din Valea Jiului, dar şi managementul din companiile din energie, unde statul este acţionar, devalizarea acestora prin distribuirea ca dividende a 90% din profit şi lăsarea lor fără fonduri de investiţii. Nu voi uita nici problema stocului de apă grea de la Drobeta Tr. Severin, problemă pe care ministrul Toma Petcu ne tot spune că o are în atenţie, dar nu finalizează soluţia”, a declarat deputatul, membru al Comisiei de Industrii, într-un interviu pentru ziarul „Bursa”.

Totodată, în moțiune va fi abordată şi problema stocurilor de gaze naturale. „Înţeleg că, în hotărârea de Guvern cu privire la asigurarea stocurilor de iarnă, dată recent de Guvern, nivelul stocurilor de gaze este puţin mai mic decât nivelul stocurilor de anul trecut. Dacă este aşa, asta e o problemă. Înseamnă că guvernul nu a prognozat cum trebuie nivelul stocurilor, ceea ce reprezintă o gravă deficienţă la nivelul Ministerului Energiei”, a afirmat Virgil Popescu.

Acesta a comentat și ultimele declarații făcute de Eric Stab, CEO al companiei de utilități Engie, potrivit cărora stocurile de gaze nu sunt suficiente, iar prețurile pe bursă au ajuns la 105 lei/MWh. „Consider că toţi operatorii trebuie să fie responsabili în declaraţii şi să nu încerce să-şi rezolve problemele companiilor pe care le reprezintă prin inducerea fricii în spaţiul public”, a punctat deputatul.

El a atras atenția că există „o tendinţă în piaţă, tot timpul apar zvonuri alarmiste ca să crească preţurile. Mă întreb cine are interes să facă asta. Ori Guvernul este incompetent, respectiv Ministerul Energiei, ceea ce încep să cred din ce în ce mai mult, ori există interese peste Executiv pentru a crea panică şi România să aibă probleme în această iarnă”.

Virgil Popescu a spus și că preţurile la gaze nu sunt diferite în România, faţă de alte ţări UE, în prezent fiind de circa 17-18 euro/MWh (18,5 în Austria sau 18,3 Olanda). Dacă un producător vrea să ia gaze din România şi să le vândă în altă ţară, el trebuie să mai achite şi tariful de transport, care este în jur de 3,5 euro până în Austria. În aceste condiții, nu prea avem de ce să ne temem de exportul de gaze, afirmă deputatul.

Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să se concentreze pe o politică rapidă de stimulare a investiţiilor în zona de prelucrare a gazului, de creare a unei industrii de valoare adăugată folosind gazele, astfel încât să ne asigurăm că marea majoritate a gazului pe care-l extragem din România va fi prelucrat în ţară.

„Nu vreau să acuz pe nimeni de rea credinţă, dar mi se pare că lucrurile astea sunt concertate în ultima perioadă, exact când la sfârşitul anului va fi o licitaţie pentru rezervarea capacităţii de interconectare BRUA pe relaţia România-Ungaria. Dacă americanii de la Exxon, împreună cu Petrom, care vor să scoată gazele din Marea Neagră, nu participă la licitaţie, atunci cine credeţi că o să cumpere capacitatea de interconectare? Să nu ne trezim că va fi Gazprom! Și atunci chiar că vom fi dependenţi de gazele ruseşti. Văd că tot încercăm să punem beţe în roate celui mai mare şi strategic proiect al României, respectiv exploatările de gaze din Marea Neagră şi mă tot întreb cine are acest interes?”, a mai spus Virgil Popescu.

Sursa foto: Facebook