Virgil Popescu: Incidentul de la Nuclearelectrica trebuia anunțat public. Nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte

Deputatul PNL Virgil Popescu susține că incidentul de la Nuclearelectrica,  respectiv defectarea maşinii de încărcare şi descărcare a combustibilului nuclear (MID), trebuia declarat și asumat de către companie. „Nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte şi să le aflăm peste câteva săptămâni”, a declarat liberalul, pentru ziarul Bursa. El a mai spus că Nuclearelectrica a anunţat Dispecerul Energetic Naţional (DEN) de această oprire controlată abia miercuri, 6 decembrie, cu o zi înainte de oprirea reactorului. „Dacă ai revizie planificată, nu anunţi de pe o zi pe alta, ci cu câteva luni înainte”, a explicat deputatul.

Potrivit acestuia, în cazul unei defecţiuni la MID, procedura de siguranţă impune oprirea reactorului în maxim trei zile. Practic, reactorul nu mai poate fi alimentat cu combustibil, așa că oprirea lui e obligatorie. MID e într-o zonă foarte radioactivă. Chiar dacă este o defecţiune majoră, din punct de vedere nuclear, este un incident minor.

Pe 6 decembrie, Nuclearelectrica a transmis, printr-un comunicat, că pe 7 decembrie seara  va opri programat și controlat Unitatea 2 a centralei nuclearelectrice Cernavodă. Oprirea se va face „în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și eventual intervenții punctuale asupra sistemelor Unității 2, în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă”, se arată în comunicatul transmis Bursei de Valori București.

A doua zi, deputatul liberal Virgil Popescu a declarat că adevăratul motiv al opririi Unității 2 de la Cernavodă a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă, așa cum anunțase Nuclearelectrica (SNN). Asfel, el a cerut demisia ministrului Energiei, Toma Petcu, darși a directorului general provizoriu al companiei, Cosmin Ghiță.

Ulterior, SNN a revenit cu un punct de vedere în care neagă că ar fi vorba de o oprire „forțată”, spunând că ea a fost anunțată cu o zi înainte, deci este „controlată”. Totuși, admite că se vor face remedieri la sistemul mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.

„În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, vizând  diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă. Aceste activități de testare si eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventive la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil”, se arată în comunicatul SNN.

„Pe domnii de la Ministerul Energiei i-aş întreba de ce au minţit şi de ce au ascuns acest incident, care, este adevărat, nu este major, dar este un incident. În mod normal, nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte şi să le aflăm peste câteva săptămâni. Părerea mea este că incidentul de la Nuclearelectrica trebuia declarat şi anunţat că nu pune în pericol exploatarea, că va fi oprită unitatea 2 de la Cernavodă şi că va fi reparată. Nuclearelectrica, pe lângă faptul că este o societate listată, lucrează în domeniul strategic, atomic, unde există regulile Agenţiei Internaţionale Atomice. Nu poţi să te joci cu siguranţa, eşti obligat să anunţi incidentele, indiferent de gravitate. Probabil că au mai avut loc de-a lungul timpului, este absolut normal să se întâmple. Dar nu poţi să ascunzi o astfel de întâmplare, minţind că ai făcut o «oprire proactivă a unităţii 2», ţinând cont că Nuclearelectrica a anunţat Dispecerul Energetic Naţional (DEN) de această oprire controlată abia miercuri, 6 decembrie. Dacă ai revizie planificată, nu anunţi de pe o zi pe alta, ci cu câteva luni înainte”, a declarat Virgil Popescu, pentru Bursa.

El a adăugat că Preşedintele Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica este secretarul de stat Robert Tudorache, ceea ce este și mai grav, dat fiind că s-a ascuns problema la MID. „Acum pot să îmi pun problema cum ar gestiona conducerea Nuclearelectrica un incident major, dacă la unul minor minte. Nu te joci cu siguranţa nucleară în momente de genul acesta, ci anunţi public ce s-a întâmplat”, a explicat Virgil Popescu.

Deputatul, care este și vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a mai declarat că „dacă lucrurile vor mai continua în acelaşi fel, în care SNN nu recunoaşte minciuna din primul comunicat (cel din 6 decembrie – n.r.), voi solicita în Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor audierea conducerii SNN, ca să ne explice ce s-a întâmplat în realitate cu Unitatea 2. Repet, nu te poţi juca în acest domeniu nuclear şi nu poţi ascunde adevăratele cauze ale incidentelor”.