Zoltan Nagy (ANRE): Schema pentru tarifele fixe tip ‘feed-in’ ar putea incepe in iunie sau iulie

Romanias-PV-market-an-overview_200Schema pentru tarifele fixe tip ‘feed-in’ ce se vor aplica centralelor sub 1 MW, respectiv 2 MW în cazul unităților pe biomasă în cogenerare, ar putea începe în iunie sau iulie, dacă răspunsul așteptat de autorități de la Comisia Europeană va veni în martie, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru în boardul Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, ultimul set de documente legat de tarifele ‘feed-in’ a fost trimis Comisiei Europene în luna decembrie 2013, însă răspunsul final nu a fost încă primit.

“Așteptăm aprobarea de la Comisia Europeană (CE) pentru aceste prețuri reglementate pentru unități sub 1 MW, respectiv 2 MW în cazul centralelor pe biomasă în cogenerare. În prima săptămână din decembrie am trimis ultimul set de documente către Comisie, legat de tarifele ‘feed-in’, iar discuțiile privind centralele sub 1 MW le-am început în mai 2013. Au fost puse întrebări de către CE și am răspuns în decembrie 2013. Așteptăm reacția și părerea lor. Le-am trimis o metodologie pe baza căreia se vor calcula aceste tarife, iar în decembrie le-am trimis și anumite exemple de tarife”, a spus Zoltan Nagy, la HydroPower Energy Summit 2014.

“Cifrele s-ar putea să nu fie definitive. După ce primim răspunsul CE, există posibilitatea ca metodologia să fie schimbată sau anumite cifre să fie schimbate. Vom avea aprobarea finală a acestei metodologii și, pe baza ei, vom calcula prețurile finale. Acestea sunt simple exemple și am decis să nu le publicăm pentru a nu da drumul la speculații în piață. Valorile sunt deja calculate, nu sunt publice, au fost trimise doar CE.

În momentul în care CE ne va comunica dacă este de acord cu tehnologia sau dacă are sugestii, atunci vom calcula și publica tarifele. Având în vedere ritmul CE, este posibil ca, pe parcursul acestei luni, să-l primim. Momentan, avem reacții pozitive din partea lor, avem nevoie de cel puțin două luni să începem metodologia. Dacă primim un răspuns pozitiv din partea CE în martie, probabil că în iunie sau iulie am putea începe această schemă pentru tarifele ‘feed-in'”, a precizat reprezentantul ANRE.

sursa: agerpres  sursa foto